Het meest duurzame bedrijventerrein van Twente

  • Opdrachtgever Gemeente Haaksbergen
  • Land Nederland
  • Locatie Bedrijventerrein Stepelerveld, Haaksbergen
  • Status Bezig
Stepelerveld

Het meest duurzame bedrijventerrein van Twente, Nederland of misschien wel Europa; de gemeente Haaksbergen gaat er vol voor op bedrijventerrein Stepelerveld. Nadat we bij Strukton Civiel Noord & Oost eerder al Fase 1a uitgevoerd hebben met het deels aanleggen van de wegenstructuur, riolering en een innovatief fietspad, is nu Fase 1B aangebroken. In bouwteam verband met de gemeente Haaksbergen en Stegehuis infra is de voorbereiding van het bouw- en woonrijp maken van het terrein, de landschappelijke inpassing en het inpassen van innovaties en duurzame maatregelen nu uitgewerkt en gaan we over tot realisatie.

Om invulling te geven aan een duurzaam en innovatief bedrijventerrein is dit bouwteam samengesteld dat in staat is om de ambitie van bedrijventerrein Stepelerveld succesvol in te vullen en dat zorgt voor een aanpak die leidt tot het verkrijgen van het certificaat ‘BREEAM-NL Gebied’ .

BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde en beerde omgeving. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.

“Voorbeeld voor andere bedrijventerreinen”

Bedrijventerrein Stepelerveld Haaksbergen

Innovaties in het gebied

De openbare ruimte van Bedrijventerrein Stepelerveld moet een voorbeeld zijn voor andere bedrijventerreinen. Naast de ‘algemeen bekende’ energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen – zoals het opvangen en gebruiken van hemelwater en gebruik van ledverlichting – introduceren we de nieuwste, beschikbare innovaties uit de markt. Juist door deze innovaties toe te passen in het gebied, komen we tot een bijzonder duurzaam bedrijventerrein. De innovaties leiden nu al tot nieuwe duurzame initiatieven bij de bedrijven in de omgeving.

“Focus op innovaties en duurzaamheidmaatregelen”

 

Kwaliteit als reden voor gunning In het plan van aanpak dat is in de aanbestedingsfase is ingediend, werd puur beoordeeld op kwaliteit. De concrete en realistische innovaties en duurzaamheidsmaatregelen gaven de doorslag voor gunning. Een voorbeeld hiervan is het Road Energy Systems van Strukton Civiel ​Dit is een buizensysteem dat in de weg wordt aangebracht en waar water doorheen stroomt. Dit water warmt in de zomer op tot ca 50 gr. C , deze warmte wordt door middel van warmte- koude opslag in de bodem opgeslagen en ’s winters gebruikt om gebouwen te verwarmen, in de zomer kan het systeem de gebouwen koelen. Bijkomend voordeel is dat het systeem tevens ingezet kan worden als wegdekverwarming zodat gladheid door sneeuw- en ijsvorming wordt voorkomen.

Verder wordt er gewerkt met zo duurzaam mogelijke asfaltmengsels waarbij een duurzame deklaag wordt aangelegd. Dit heeft als voordeel dat het verlichtingsniveau van de openbare verlichting naar beneden kan en dat het beter is bestand tegen hittestress. Met een hoog percentage aan circulair materiaal, leggen we duurzame betonmaterialen aan van hergebruikt beton en worden er een drone-landingsplaats en een work-out plek aangelegd. En met het landschapsplan wordt ingespeeld op de biodiversiteit en komen er diverse voorzieningen voor fauna.

Benieuwd wat Strukton Civiel nog meer maakt?

Als één Strukton Civiel beschikken we over de professionele en innovatieve slagkracht om onze klanten – landelijk en regionaal – van dienst te zijn. En bouwen we aan infrastructuur waarop Nederland zich fluitend voortbeweegt.

Cookiebeleid

Strukton.com maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Als je op 'ik ga akkoord' klikt, stem je in met het plaatsen van alle cookies. Als je op ‘ik ga niet akkoord’ klikt plaatsen we enkel functionele cookies. Lees de privacyverklaring en de cookieverklaring van Strukton voor meer informatie.