• Opdrachtgever ProRail
  • Land Nederland
  • Locatie Groningen
  • Status Bezig
1920x1080

Steeds meer mensen reizen van en via station Groningen. Elke dag stappen er 33.000 mensen in of uit de trein en dit aantal groeit naar schatting naar 44.000 in 2030. Om Groningen klaar te maken voor de toekomst wordt er flink gewerkt aan het station en de omgeving.

De uitdaging van de klant

720x720

Station Groningen is een van de belangrijkste stations van Noord-Nederland. Dagelijks maken meer dan 33.000 reizigers gebruik van het station. Geschat wordt dat dit in 2030 zal toenemen tot ongeveer 44.000 reizigers. Om de toename in reizigers mogelijk te maken werkt Strukton komende jaren aan de verbetering van treinverbindingen van en naar Groningen. Ook zullen diverse stations worden aangepakt om de verbinding met ander openbaar vervoer makkelijker, sneller en comfortabeler te laten verlopen.

Wat wordt er gerealiseerd?
Op en aan het spoor zullen verschillende werkzaamheden plaatsvinden om het toenemende aantal reizigers te kunnen faciliteren. 

Het spoor tussen Groningen station en station Groningen Europapark zal flink aangepakt worden. Het voormalig opstelterrein ten zuiden van het spoor zal verplaatst worden naar een nieuw gebied buiten de stad genaamd “De Vork”. Hierdoor zal ruimte ontstaan voor een vierde spoor tussen de stations, wat meer treinverkeer mogelijk zal maken. Daarnaast zullen regionale treinen en treinen van de NS een eigen spoornetwerk krijgen zodat ze makkelijker het station in en uit kunnen rijden.
 
Station Groningen Europapark en station Groningen zullen daarnaast ook worden aangepakt. Op station Groningen Europapark zal een extra perron worden gerealiseerd, waardoor treinen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool hier ook kunnen stoppen. Station Groningen zal daarnaast ook een grote transformatie ondervinden. Er zullen drie tunnels onder het station komen voor reizigers, fietsers en bussen. Deze tunnels zullen 24 uur per dag bereikbaar zijn, waardoor de Rivierenbuurt beter verbonden zal worden met de binnenstad. Ook zullen er bomen worden geplaatst en zullen de monumentale kappen een prominentere plek krijgen.
Wat is na afronding het resultaat? Door de aanleg van nieuwe sporen zal er meer treinverkeer mogelijk zijn van en naar Groningen. Daarnaast zullen de aanpassingen aan station Groningen zorgen voor een betere verbinding tussen het openbaar vervoer en de stad. Doel hiervan is dat Groningen in de toekomst goed bereikbaar zal blijven, en het toenemende aantal reizigers kan faciliteren.

Een geslaagde spoorweek in Groningen

Cookiebeleid

Strukton maakt gebruik van cookies om de browse-ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven gebruiken, ga je hiermee akkoord. Lees hier meer.