Duurzaam en eigentijds: de Kromhout Kazerne

  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf en Ministerie van Defensie
  • Land Nederland
  • Locatie Utrecht
  • Status Onderhoud
1920x1080

Van hypermodern naar voortdurend eigentijds Consortium Komfort (Strukton Worksphere, Ballast Nedam en Dalmore Capital) is verantwoordelijk voor design, bouw, financiering, beheer en onderhoud (DBFMO) van Kromhout Kazerne. Tot 2035 zorgen we er met vernieuwing voor dat het nu al hypermoderne kantorenpark zijn tijd voor blijft. Met o.a. circulair afvalbeheer, elektrische laadpalen en datagestuurd onderhoud. Wij kijken naar de toekomst en houden Kromhout eigentijds.

We kijken naar de toekomst en houden Kromhout eigentijds

720x720

Op een weids, groen terrein van 19 hectare staan de zes kantoorgebouwen van de Kromhout Kazerne netjes in het gelid. Hier wonen 150 defensiemedewerkers en maken 3.000 collega’s gebruik van sportfaciliteiten, een gezondheidscentrum, vergadercentrum en de ondergrondse parkeergarage.

Flexibel, duurzaam en innovatief
De opzet van de Kromhout Kazerne is flexibel: er kan een extra kantoorgebouw bij, maar er kunnen ook gebouwen worden afgestoten. Zo blijft het complex, ook in de toekomst, aan de behoeften van Defensie voldoen. Een biomassacentrale verwarmt een deel van het complex en 3800 zonnepanelen wekken 10% van de benodigde energie op voor het terrein. Voor de opzet van het terrein, die ons duurzame beheer en onderhoud mogelijk maakt, ontvingen we het BREEAM-in-use certificaat. 
De Kromhout Kazerne is bovendien een proeftuin voor innovaties. Want duurzaamheid in 2035 ziet er heel anders uit dan in 2010. Daarom draagt Komfort actief bij aan het elektrisch maken van het wagenpark. En is het de ambitie om CO2-uitstoot, energie- en watergebruik en de hoeveelheid afval de komende jaren terug te dringen. Zo experimenteren we met het automatisch scheiden van afval en zoutwateraccu’s voor het opwekken van energie en houden we het complex eigentijds.
Duurzaam beheer Honderden sensoren meten van alles in de Kromhout Kazerne. Van gebruik van de gebouwen en de prestaties van installaties tot de kosten en storingen. Hierdoor kunnen we afwijkingen, storingen en gedrag voorspellen zodat we planmatig onderhoud kunnen plegen. De resultaten liegen er niet om: een langere levensduur van apparaten en installaties, minder energieverbruik én lagere onderhoudskosten.

Lees meer

Maak kennis met onze andere projecten

Cookiebeleid

Strukton.com maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Als je op 'ik ga akkoord' klikt, stem je in met het plaatsen van alle cookies. Als je op ‘ik ga niet akkoord’ klikt plaatsen we enkel functionele cookies. Lees de privacyverklaring en de cookieverklaring van Strukton voor meer informatie.