Duurzame nieuwbouw voor RIVM en CBG

 • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf en RIVM/CBG
 • Land Nederland
 • Locatie Utrecht Science Park
 • Status Bezig
Nieuwbouw RIVM-CBG: artist impression nieuwbouw

Het eerste PPS-project voor een overheidsgebouw met laboratoria Op het Utrecht Science Park verrijst een glazen toren van 18 verdiepingen met kantoren en laboratoria. Een technisch hoogstandje. Het keurmerk BREEAM-Outstanding staat voor een duurzaam kantoor. Gebouwd en straks beheerd door MEET Strukton.
De nieuwbouw van deze landmark in Utrecht is een publiek private samenwerking (pps) met een DBFMO-contract (Design, Build, Finance, Maintain & Operate). Dat houdt in dat het consortium MEET Strukton de nieuwe huisvesting voor het RIVM en CBG ontwerpt, bouwt, onderhoudt en exploiteert voor de duur van 25 jaar. Bovendien is dit het eerste PPS-contract voor een overheidsgebouw in Nederland dat ook laboratoria bevat.

In het ontwerp staat kennis centraal. De heldere en open gebouwstructuur stimuleert samenwerken, kennis uitwisselen en elkaar ontmoeten

Nieuwbouw RIVM-CBG: artist impression kantoorconcept

Het gebouw is vormgegeven in een zichtbaar duurzame, groene huisvesting, waarin groenvoorzieningen binnen en buiten, evenals licht, ruimte en uitzicht, bijdragen aan een prettige en gezonde beleving van het gebouw en haar omgeving

We bouwen een robuust en duurzaam gebouw

Het nieuwe RIVM/CBG-gebouw voldoet voor 94 procent aan de duurzame kenmerken van BREEAM. In 2015 werd daarom het BREEAM Outstanding-ontwerpcertificaat toegekend. Het nieuwe gebouw is duurzaam in vele facetten. Het gebouw is toekomstbestendig door zijn onder andere: robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling, capaciteit in verticale transportvoorzieningen en gekozen installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur. De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie zoveel mogelijk lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Zo veroorzaken de koeling, verwarming en verlichting geen CO2-uitstoot. Verder is er aandacht voor een comfortabel binnenklimaat, flexibiliteit, waterverbruik, uitzicht, daglichttoetreding en toegankelijkheid. Ook aan openbaar vervoer, vervoersplannen, parkeerbeleid en alternatieven voor autogebruik is gedacht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt met hoogwaardige laboratoriumapparatuur en krijgt in de nieuwbouw 40 laboratoria. Voor het nieuwe en duurzame pand gelden strenge trillingseisen.
Wat bouwen we precies?
 • ca. 70.000 m2 vloeroppervlak, exclusief parkeren en stalling
 • waarvan ca. 17.000 m2 laboratoria
 • werkplekken voor ca. 2200 medewerkers
 • een 80 meter hoog gebouw van 18 verdiepingen
 • per verdieping ca. 144 werkplekken, 19 informele overlegruimten
 • 40 laboratoria
 • 2 meetvelden (begane grond en dak)
 • 1 mobiel Chemisch Biologisch laboratorium
 • 1 grand café, 1 restaurant en een sportruimte
 • 24 vergaderzalen en 5 ontmoetingspleinen
 • stalling voor 850 fietsen en 25 motoren
 • 48 parkeerplaatsen voor bedrijfsauto's

Bekijk alle bouwjournaals

Meer weten over dit uitdagende project? Bekijk alle bouwjournaals. 

MEET Strukton Het integrale ontwerp voor het gebouw en 25 jaar exploitatie is tot stand gekomen door Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten, oth_architecten, Deerns, PEUTZ, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Vermaat Groep, YASK, Yxion, Mazars en Rebel. MEET Strukton realiseert deze nieuwbouw.

Planning project
• Sloop Wentgebouw: 2013 - 2014
• Bekendmaking ontwerp en opdrachtnemer: zomer 2014
• Start bouw: 2017
• Ingebruikname gebouw: 2021

Meer projecten

Maak kennis met onze andere projecten

Cookiebeleid

Strukton.com maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Als je op 'ik ga akkoord' klikt, stem je in met het plaatsen van alle cookies. Als je op ‘ik ga niet akkoord’ klikt plaatsen we enkel functionele cookies. Lees de privacyverklaring en de cookieverklaring van Strukton voor meer informatie.