Dijkversterking Neer

  • Opdrachtgever Waterschap Limburg
  • Land Nederland
  • Locatie Neer
  • Status Bezig
1920x1080

Waterschap Limburg zet met Strukton Civiel in op innovatie in Neer De dijk in het Limburgse Neer is niet stevig en niet hoog genoeg meer. Strukton Civiel en Van den Herik verhogen en vervangen de kering, inclusief nieuwe coupures, en passen de infrastructuur aan. Door een deel van de nieuwe kering in glas uit te voeren, behouden bewoners hun uitzicht over de Maas.

Onderdeel van het contract is het uitvoeren van archeologisch onderzoek en het opsporen van achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de Maas. Omdat een deel van de werkzaamheden plaatsvindt in een oud beekdal, is de verwachting dat er resten van een Romeinse villa in de bodem aanwezig zijn. Eventuele explosieven worden verwijderd.

Dankzij waterkering met glas beschermd en mooi wonen aan de Maas

720x720

Primeur in Nederland: glas in een waterkering

De dijkversterking in Neer is een project met een bijzonder aspect, voor waterschap én omgeving. Bewoners in Neer houden straks droge voeten én het uitzicht op de Maas door een innovatieve glazen kering die in het project wordt toegepast. Voor dijkversterking Neer zijn afwegingen gemaakt. Voor veiligheid, ruimtelijke kwaliteit, techniek, onderhoud en beheer bijvoorbeeld. Het Waterschap Limburg heeft vanaf het begin de omwonenden nauw betrokken bij het project. Eén van hun wensen is om het uitzicht over de rivier en de jachthaven te behouden. Daarom liet het waterschap een waterkering ontwerpen die deels uit glas bestaat. Op de kademuur komen glazen panelen te staan die bescherming bieden tegen het water.

Het is de eerste keer dat in Nederland glas gebruikt wordt in een waterkering. Een praktijkproef moet vooraf uitwijzen of deze innovatie aan de gestelde eisen voldoet. Enkele eisen die zijn gesteld: er moet minimaal 90% worden gewerkt met transparante onderdelen die een hoge beeldkwaliteit hebben. Daarnaast moet de glazen wand vandalismebestendig zijn, dient er rekening gehouden te worden met vervangbaarheid en uitbreidbaarheid in hoogte.
Unieke test glazen waterkering bij Deltares
Wat is het verhaal achter 'een dijk van glas'? De initiatiefnemers vertellen over de beproevingen

Hoe versterken we de dijken? We verhogen en vervangen de kering, inclusief nieuwe coupures, en passen infrastructuur aan. Om straks droge voeten te houden hogen we de ruim 1.600 meter lange dijk op en verleggen we deze plaatselijk. Ook passen we twee stuwtjes aan. In plaats van de zo'n 500 meter lange keermuur komt een nieuwe hogere harde kering, die deels uit glazen panelen bestaat. In deze muur bevinden zich ook doorgangen (coupures). Deze gaan we vervangen en voorzien van nieuwe keermiddelen. Bij een nieuwe kering hoort in dit geval ook aangepaste infrastructuur. We zorgen voor het inrichten van percelen van particulieren en coördineren het verleggen en aanpassen van kabels en leidingen.

Benieuwd wat Strukton Civiel nog meer 'maakt?'

Als één Strukton Civiel beschikken we over de professionele en innovatieve slagkracht om onze klanten – landelijk en regionaal – van dienst te zijn. En bouwen we aan infrastructuur waarop Nederland zich fluitend voortbeweegt.

Cookiebeleid

Strukton.com maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Als je op 'ik ga akkoord' klikt, stem je in met het plaatsen van alle cookies. Als je op ‘ik ga niet akkoord’ klikt plaatsen we enkel functionele cookies. Lees de privacyverklaring en de cookieverklaring van Strukton voor meer informatie.