• Opdrachtgever Siemens Mobility en Mitsui Rail Capital Europe
  • Land Nederland
  • Locatie Rotterdam
  • Status Opgeleverd
1920x1080

Locomotive Workshop Rotterdam Dit project op de Maasvlakte in Rotterdam betreft de bouw van een treinwerkplaats voor locomotieven. Een joint venture van Siemens Mobility (leverancier locomotieven) en Mitsui Rail Capital Europe (leasing maatschappij locomotieven), wilde het onderhoud van locomotieven niet langer door derden laten uitvoeren maar in eigen beheer kunnen doen. Een werkplaats waar ook de laatste types locomotieven terecht moeten kunnen. Inmiddels is dit project naar volle tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd.

"Onderling vertrouwen, samenwerking en transparantie waren de sleutelwoorden om met elkaar tot een succesvol project te komen"

Bouwteamverband & samenwerking

De joint venture van Siemens Mobility (leverancier locomotieven) en Mitsui Rail Capital Europe (leasing maatschappij locomotieven) had een heleboel wensen en eisen, maar nog geen uitgedacht ontwerp. In bouwteamverband met beide opdrachtgevers én Strukton Rail is eerst dit ontwerp aangepakt. Antea Group werd ingeschakeld om deze wensen en eisen van alle partijen om te zetten in een compleet ontwerp. Door in een BIM-model te werken werden alle onderdelen van installaties, k&l, spoor- en weginfra tot één naadloos ontwerp samengevoegd. Nadat het ontwerp gereed was, heeft Strukton een aanbieding gemaakt voor de realisatie van het ontwerp en heeft Strukton op basis van een UAV 2012 contract het werk gegund gekregen.

Binnen dit project bundelden wij onze krachten door gebruik te maken van de verschillende deelbedrijven binnen Strukton. Voor de realisatie van het project zijn Strukton Rail, Strukton Worksphere en Strukton Civiel de samenwerking aangegaan. Onderling vertrouwen, samenwerking en transparantie waren dan ook de sleutelwoorden om met elkaar tot een succesvol project te komen.


Strakke planning Het complex van de locomotive workshop Rotterdam bestaat uit een grote onderhoudsloods met vijf opstelsporen, bovenloopkranen, diverse smeerputten en een kuilwielenbank. Buiten zijn nog een testinstallatie voor de verschillende bovenleidingsystemen, een wasinstallatie en zes parkeersporen aanwezig. Om de locomotieven in het juiste spoor te krijgen is tussen de werkplaats en de parkeersporen een grote spoortraverse gebouwd. Deze traverse kan de locomotieven zijdelings voor de juiste deur of spoor brengen.
Het werkterrein werd bouwrijp gemaakt en het grondwerk voor de diverse onderdelen uitgevoerd. Daarbij is in overleg besloten om de riolering en de fundatie van de wegverhardingen gelijk aan te brengen. Deze puinverharding heeft tijdens de gehele bouwtijd als werkweg en opslagterrein gediend. Door de vele putten en vloerniveaus in de werkplaats, was het betonwerk opgeknipt in een wirwar van fases. Hier hebben we duidelijke afspraken gemaakt en mijlpalen met andere disciplines vastgesteld waar en wanneer iedereen zijn deel van het werk kon doen in de strakke planning.

Vul hier de call to action titel in

Vul hier de call to action text in

Cookiebeleid

Strukton maakt gebruik van cookies om de browse-ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven gebruiken, ga je hiermee akkoord. Lees hier meer.