Bij HTC: strategisch partner voor elke duurzame m2

  • Opdrachtgever High Tech Campus
  • Land Nederland
  • Locatie Eindhoven
  • Status Onderhoud
HTC - The Strip

Innovatief beheer en onderhoud voor een duurzame toekomst Nul op de meter en de slimste vierkante kilometer van Europa. Dat zijn de doelen van High Tech Campus (HTC) in Eindhoven. Strukton Worksphere helpt ze daar sinds 2017 bij. Samen met zeven andere strategische partners – van een schoonmaakpartij tot beveiligingsorganisatie – tekenden wij voor onbepaalde tijd een uniek samenwerkingscontract met Campus Site Management. Als strategisch partner op het gebied van techniek, duurzaamheid en comfort wordt de campus m2 voor m2 de slimste van Europa.

Het beheer en onderhoud wordt dagelijks innovatiever aan de hand van data

HTC

High Tech Campus is een bedrijvencampus aan de rand van Eindhoven. De campus omvat een vierkante kilometer en is een waar middelpunt voor technologische ontwikkelingen.

Pijlsnel verduurzamen dankzij duurzaam beheer en planmatig onderhoud
In de zestig gebouwen op het terrein werken zo’n 12.500 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers voor meer dan tweehonderd innovatieve bedrijven als Philips, TomTom, IBM en Intel. De bezettingsgraad op de campus is 98%. Hoog tijd voor uitbreiding dus: aan de zuidzijde komt er nog eens 80.000m2 extra campus bij.
 
Verduurzamen
Nul op de meter, dat bereik je niet zomaar op een grote campus met veel oudere gebouwen en installaties. Campus Site Management wist dat het hiervoor de hulp van experts in moest roepen. Volgens een visionair inkoopmodel onstond de Facilitair Management Coalitie (FM). In de coalitie zit Strukton Worksphere met zeven andere facilitaire leveranciers – van schoonmaak en horeca tot beveiliging en afval. Voor onbepaalde tijd onderhoudt Strukton Worksphere de technische installaties en verduurzamen het beheer en planmatig onderhoud met slimme businesscases.
Deze aanpak moedigt ondernemerschap en innovatie aan doordat de partijen uit de coalitie voor de langere termijn naar de campus kijken. Waar innovatieve duurzame oplossingen liggen, bedenkt en ontwikkelt de coalitie businesscases. In 75% van de gevallen worden die cases ook uitgevoerd. Door intensief onderling overleg en nauw contact met Campus Site Management, blijven de partijen resultaatgericht en vullen ze elkaar continu aan. Zo is deze unieke manier van samenwerken ook een efficiënte.

Niet alleen de businesscases zijn efficiënt ingericht, maar ook het dagelijks beheer en onderhoud. Dat is integraal bij Strukton Worksphere ondergebracht. Op werktuigbouwkundig, elektrotechnisch en bouwkundig vlak verzorgt Strukton Worksphere al het beheer en onderhoud. Hierdoor wordt altijd snel actie ondernomen, én worden mogelijkheden tot verduurzaming ook in het dagelijks onderhoud meegenomen. Elke beslissing op het gebied van beheer en onderhoud is ook weer op de lange termijn gericht. De focus ligt altijd op het meebouwen aan de meest duurzame en innovatieve campus van Europa, met nul op de meter.

Roadmap verduurzamen

Strukton Worksphere leverde een roadmap met een route voor verduurzaming voor de komende 15 à 20 jaar. Deze roadmap maakt verduurzamingsacties in tijd inzichtelijk en laat zien waarvoor we het doen. We weten nu bijvoorbeeld dat we met bepaalde integrale duurzaamheidsoplossingen het gasverbruik in de multi tenant gebouwen binnen 10 jaar met 97 procent terug kunnen dringen. Lees meer over het verduurzamen bij de High Tech Campus in deze paper

De verduurzaming van een campus in de praktijk Sinds 2017 zijn al de nodige facilitaire veranderingen op de HTC ingezet. In het dagelijks beheer en onderhoud betekent dat de installatie van onder andere ledverlichting, vraaggestuurde systemen, warmteterugwininstallaties en warmtepompen. Dit draagt allemaal bij aan gebouwoptimalisatie.
Oplossingen kunnen ook heel simpel zijn: om de logistieke bewegingen van facilitaire diensten op de autoluwe campus te minimaliseren, gebruiken monteurs waar mogelijk nu bakfietsen. Ingrijpender is de oplossing om 30.000 zonnepanelen te plaatsen. Uit een businesscase bleek dit een belangrijk stap in de richting van een energieneutrale campus. In datzelfde kader wordt nu onderzocht of windturbines geschikt zijn voor energieopwekking. Ook wil de coalitie uit de innovatiekracht van de campus zelf putten. In de Sustainability Board gaan zij daarom in gesprek met de gebruikers van de campus hoe hun innovatieve onderzoek en ideeën ook mee kunnen worden genomen in de ontwikkeling van de HTC.

Lees meer

Maak kennis met onze andere projecten

Cookiebeleid

Strukton.com maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Als je op 'ik ga akkoord' klikt, stem je in met het plaatsen van alle cookies. Als je op ‘ik ga niet akkoord’ klikt plaatsen we enkel functionele cookies. Lees de privacyverklaring en de cookieverklaring van Strukton voor meer informatie.