Groene Loper mogelijk dankzij multiruimtegebruik

  • Opdrachtgever Gemeente Maastricht en Rijkswaterstaat
  • Land Nederland
  • Locatie Maastricht
  • Status Opgeleverd
1920x1080

Aanleg dubbellaagse tunnel levert Maastricht driedubbel voordeel op Een definitief einde aan de verkeersproblematiek voor Maastricht, een schoner en veiliger leefklimaat en nieuwe ruimte voor moderne stadsontwikkeling; Avenue2 is een schoolvoorbeeld van een project waarbij geavanceerde infrastructuuroplossingen en hoogwaardige civiele werken elkaar integraal versterken.

Binnen Avenue2 (consortium van Strukton en Ballast Nedam) was de opdracht dat Strukton de infrastructuur, zoals op- en afritten en kunstwerken voor de vernieuwing van het verkeerssysteem over een lengte van 6 kilometer op zich zou nemen. Deze werkzaamheden gingen hand-in-hand met de vastgoedontwikkeling, een opgave onder beheer van Ballast Nedam. Het was voor de opdrachtgever van groot belang dat het project als samenhangend geheel voor mobiliteit en leefbaarheid werd uitgevoerd.

Een definitief einde aan de verkeersproblematiek voor Maastricht, met als resultaat een schoner en veiliger leefklimaat

720x720

De 2,3 kilometer lange Koning Willem Alexander Tunnel is een van de eerste tunnels die voldoet aan de laatste Europese veiligheidsrichtlijnen, in Nederland vertaald in de Tunnelstandaard.

Van verkeersriool naar Groene Loper

Ontelbare kruispunten en een zee aan stoplichten. Daar liep de snelweg A2 bij Maastricht-Oost op uit. Je zou het een verkeersriool kunnen noemen. Het plan ‘De Groene Loper’ pakte dit probleem aan door slim gebruik te maken van de ruimte (multiruimtegebruik). Zo kwam er onder de stad een dubbellaagse tunnel te liggen die geschikt is voor zowel het auto- als het vrachtverkeer. Een uniek concept in Europa. Bovenop de dubbele tunnel kwam het derde niveau: de Groene Loper. Deze nieuwe recreatieve verbinding is bedoeld voor bestemmingsverkeer met in het midden een loop- en fietspad. Zo onderging het gebied een ware metamorfose. Van verkeersriool tot Groene Loper.

De A2 tunnel is een van de eerste tunnels die voldoet aan de laatste Europese veiligheidsrichtlijnen (Tunnelstandaard). In de tunnel zijn verkeerstechnische en tunneltechnische installaties (VTTI’s) aangebracht voor snelle ongeval- en storingsdetectie. Ook zijn verlichting en nooduitgangen gericht op een snelle ontruiming. Na risicoanalyse bleek dat vervoer van gevaarlijke stoffen het beste via de tunnel kon rijden. Deze is dan ook toegankelijk voor alle verkeer.
Geen goednieuwsshow Vanwege de lange duur en het ingrijpende karakter van Avenue2 speelde communicatie een grote rol. Vanaf het begin van het project is de omgeving op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, onder andere met behulp van platforms voor de buurt, gemeenten, bedrijven en de pers. Door het beschikbaar stellen van actuele informatie, zonder daar een goednieuwsshow van te willen maken, wist iedereen wat hen te wachten stond. Met succes: een grote meerderheid van de Maastrichtenaren trotseerde de overlast en omarmde het project.

Noorderbrugtracé Maastricht

Strukton Civiel ontlast de binnenstad en verbetert de bereikbaarheid van Maastricht en omgeving met projecten als Avenue2 en het Noorderburgtracé. Nieuwsgierig naar dit project?

Cookiebeleid

Strukton maakt gebruik van cookies om de browse-ervaring te verbeteren. Door deze website te blijven gebruiken, ga je hiermee akkoord. Lees hier meer.