Bekijk alle artikelen

Veiligheid in Aanbesteding - Begin op tijd met voorbereidingen

Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Met ViA komt er meer aandacht voor veiligheid door de hele keten. Dat is winst, vinden Karin van Looij en Job Buisman. Hun oproep aan de ketenpartners: De voorbereidingen van de implementatie nemen wel veel tijd in beslag. Begin dus tijdig!

Waarom onderschrijft Strukton Rail ViA?

Karin van Looij, manager Business Support bij Strukton Rail Nederland: “Veiligheid staat voor Strukton op één. Hoe eerder in het proces je dat kunt borgen, hoe beter. Met ViA doe je dat helemaal aan het begin.” Job Buisman, manager Supply Chain bij Strukton Rail Nederland, voegt toe: “ViA geldt voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers die zelf weer opdrachtgever worden. Zo zorg je ervoor dat veiligheid door de hele keten wordt geborgd.

Veiligheid staat voor Strukton op één. Hoe eerder in het proces je dat kunt borgen, hoe beter. Met ViA doe je dat helemaal aan het begin. Veiligheid in de keten bereik je niet door alleen contracteren. Het gaat erom dat je samen steeds beter wordt.

Karin van Looij, manager Business Support bij Strukton Rail Nederland Job Buisman, manager Supply Chain bij Strukton Rail Nederland

Hoe staat het met de voorbereidingen?

Karin: “We hebben veel tijd geïnvesteerd in de voorkant van de implementatie van ViA, om helder te krijgen wat we gaan doen. Sommige teksten kunnen namelijk op meerdere manieren worden uitgelegd.”

Job: “Zo wilden we bijvoorbeeld precies in kaart brengen hoe het zat met het doorwerken van ViA en de Veiligheidsladder verder in de keten. Strukton is namelijk niet alleen onderaannemer maar ook opdrachtgever. En hoewel het gunningscriterium Veiligheidsladder van onze belangrijkste opdrachtgever ProRail niet doorwerkt in ViA en ViA geen gunningscriterium an sich is, heeft de Veiligheidsladder wel degelijk gevolgen voor de eisen die wij stellen aan onze onderaannemers die werk verrichten voor ProRail.

ViA komt namelijk niet in de plaats van het Veiligheidsladdercriterium maar loopt er parallel aan. Daarom hebben we Strukton-breed alle onderaannemers een brief gestuurd om te laten weten welke nieuwe regels eraan komen. We moeten als opdrachtgevers ViA aankaarten bij onze onderaannemers en hen stimuleren om er actief mee aan de slag te gaan. Binnenkort zullen we de tien belangrijkste partijen nabellen om te checken hoe het met hun voorbereiding staat.”

Veiligheid staat voor Strukton op één. Hoe eerder in het proces je dat kunt borgen, hoe beter. Met ViA doe je dat helemaal aan het begin. Veiligheid in de keten bereik je niet door alleen contracteren. Het gaat erom dat je samen steeds beter wordt.

Karin van Looij, manager Business Support bij Strukton Rail Nederland Job Buisman, manager Supply Chain bij Strukton Rail Nederland

Welke ervaringen hebben jullie al met de Veiligheidsladder in de keten?

Job: Wij werken al een flink aantal jaar op een hoog niveau op de veiligheidsladder. Veilig werken op dit niveau kan alleen samen, in de hele keten, met en voor elkaar. Dat is essentieel als je in de uitvoering met verschillende leveranciers en onderaannemers werkt. Wij contracteren veiligheid in de keten via bijvoorbeeld certificaateisen of gedragsregels. Maar veiligheid in de keten bereik je niet door alleen contracteren. Het gaat erom dat je samen steeds beter wordt. Daarom delen we incidenten met elkaar zodat we ervan kunnen leren. We motiveren leveranciers om hun veiligheidsprestatie te verbeteren door een preferred supplier index te hanteren waarbij veiligheid een belangrijk criterium is. We betrekken leveranciers bij de voorbereiding en de instructies, we integreren onze veiligheidsinstructies en we spreken elkaar aan op veilig en op onveilig gedrag. We delen safety alerts, we delen factsheets en we nodigen leveranciers uit voor veiligheidstoolboxen. Eigenlijk krijgen onze leveranciers dezelfde veiligheidswasstraat als onze eigen medewerkers. Zo zorgen we ervoor dat we met elkaar op veiligheidsgebied een topprestatie leveren waarbij “iedereen veilig en gezond uit en thuis” centraal staat.

Welke learning kun je nu al delen met anderen?

Karin: “De implementatie van ViA is veel, het is heel divers en het is complex. Dat maakt het arbeidsintensief voor alle partijen: opdrachtgever, hoofdaannemer en onderaannemer. Begin dus nu al met voorbereidingen voor ViA, anders ben je echt te laat!”

Veilig en gezond uit en thuis

Veiligheid zit in ons DNA. Het vormt de basis van waaruit wij werken. Veilig werken is de regel, geen uitzondering

Lees meer over onze veiligheidsfilosofie