• Opdrachtgever Rijkswaterstaat
  • Land Nederland
  • Locatie Papendrecht
  • Status Bezig
A15-N3 Verbeteren aansluiting

Verbeteren aansluiting A15/N3/N214 Minder files, betrouwbaardere reistijd, betere doorstroming, verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de regio; dat is het doel van onze werkzaamheden aan de A15/N3/N214. In opdracht van Rijkswaterstaat vernieuwt Strukton Civiel op- en afritten, kruisingen en verbindingswegen. Ook leggen we nieuwe kunstwerken over het spoor aan, waaronder twee viaducten over de Sophiaspoortunnel. Het gaat om ingrijpende werkzaamheden, waarbij we zorgen dat het doorgaande verkeer de grootste tijd gewoon door kan rijden.

We passen de aansluiting van de N3 en N214 op de A15 bij Papendrecht aan voor betere doorstroming

A15-N3 Verbeteren aansluiting

Betere doorstroming
Er staan vaak lange files bij de aansluiting van de N3 en N214 op de A15 bij Papendrecht. We passen de aansluiting aan voor betere doorstroming. Je kunt straks vanaf de A15 zonder verkeerslichten via een kwart klaverblad de provinciale wegen op rijden. De uitvoegstrook op de A15 wordt verbreed tot twee stroken, waarvan er één met een lus onder het bestaande viaduct en over de Sophiaspoortunnel heen gaat. De huidige rotonde op de N214 komt iets verderop te liggen en wordt vervangen door een kruispunt met een verkeersregelinstallatie. De huidige carpoolplaatsen worden in de definitieve situatie vervangen voor één carpoolplaats aan de Parallelweg ten oosten van de N214-N3 en krijgt een capaciteit van 160 parkeerplaatsen. Tijdens de bouwtijd worden de huidige carpoolplaatsen rondom de rotonde N214-N3 vervangen voor één grote carpoolplaats met fietsenstalling ten westen van de aansluiting langs de Veerweg. Deze carpoolplaats krijgt een capaciteit van 120 parkeerplaatsen, 20 meer dan de huidige situatie.

Viaducten over het spoor
Bij het verbeteren van de aansluiting A15 / N3 / N214 worden nieuwe viaducten over het spoor gebouwd. De voorbereidende werkzaamheden starten begin 2020. Bijzonder transport bij de aanleg kan tijdelijk korte hinder betekenen in de directe omgeving. Tijdens de bouw van de viaducten over de Sophiaspoortunnel worden antizichtschermen aangebracht langs de A15.

Afsluiting vluchtstrook A15
We nemen maatregelen om de hinder tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk te beperken. De eerste tijd kan het verkeer – zeker op de A15 – gewoon doorrijden zonder grote wijzigingen. Eind januari 2020 wordt een barrier geplaatst op de vluchtstrook van de A15 ter hoogte van de afrit naar de N214-N3. De vluchtstrook is dan afgesloten om ruimte te creëren voor het aanbrengen van de voorbelasting naast de asfaltverharding. Tijdens deze verkeersmaatregel wordt de maximale snelheid verlaagd naar 100 km/uur. Na een periode van twee maanden wordt de barrier verplaatst naar de buitenkant van de vluchtstrook tot begin 2021 en vervalt de snelheidsbeperking van 100 km/uur weer.

Aandacht voor milieu, duurzaamheid en circulariteit
In dit project krijgt hergebruik van materialen de ruimte. We maken gebruik van beton met circuzand en circugrind. Bestaand beton wordt hiervoor gerecycled en zo volledig mogelijk in het project toegepast. Ook is er aandacht voor de ecologie in het gebied. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden moeten de populieren rond de huidige carpoolplaatsen verwijderd worden. Voor alle gekapte bomen worden bomen opnieuw aangeplant. Dat gebeurt zo veel mogelijk op de locatie zelf en anders via een groenfonds op andere plaatsen in Nederland. Vleermuizen gebruiken deze bomen als oriëntatiepunten op de vliegroutes naar hun winterverblijf. Daarom worden de bomen weggehaald wanneer de vleermuizen vertrokken zijn om hun winterslaap te houden. In het voorjaar worden vleermuisschermen geplaatst, zodat de vleermuizen hun oorspronkelijke vliegroute terug kunnen volgen.

Het project is gegund onder de CO2-prestatieladder niveau 5, een instrument dat organisaties helpt bij het structureel reduceren van CO2-uitstoot. Strukton staat sinds 2010 op dit hoogste niveau van de CO2-prestatieladder. Bovendien is dit project aangemeld bij Bewuste Bouwers; een initiatief dat past bij de aandacht voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, veiligheid en duurzaamheid.

720x1080
Hoe ziet het werk aan dit bijzondere project eruit? Dat vertellen we in deze video

Samenwerking en verantwoordelijkheid
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor een goede aansluiting. ProRail is verantwoordelijk voor de nabijgelegen spoorlijn. Strukton Civiel voert de werkzaamheden uit en heeft in eerdere projecten een goede samenwerking met beide partijen bewezen.

Benieuwd wat Strukton Civiel nog meer 'maakt'?

Als één Strukton Civiel beschikken we over de professionele en innovatieve slagkracht om onze klanten – landelijk en regionaal – van dienst te zijn. En bouwen we aan infrastructuur waarop Nederland zich fluitend voortbeweegt.

Cookiebeleid

Strukton.com maakt gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Als je op 'ik ga akkoord' klikt, stem je in met het plaatsen van alle cookies. Als je op ‘ik ga niet akkoord’ klikt plaatsen we enkel functionele cookies. Lees de privacyverklaring en de cookieverklaring van Strukton voor meer informatie.